Modul 6

Regionalna značka/bedž povjerenja online trgovine

Ovo je informativna stranica o prvoj regionalnoj znački povjerenja za e-trgovinu za CEFTA tržišta. Proces za sticanje regionalne značke povjerenja je u razvoju i uskoro će biti objavljen.

Uz regionalnu značku povjerenja, udruženja e-trgovine koja dolaze sa tržišta CEFTA-e će stimulisati međunarodnu prodaju kroz bolju zaštitu potrošača i trgovaca. Kao rezultat toga, međunarodni potrošači će biti sigurniji kada je riječ o kupovini u inostranstvu.

Regionalna značka povjerenja će pokazati da je online trgovina provjerena od strane bilo kojeg nacionalnog udruženja za e-trgovinu, u ovom slučaju, i da je u skladu sa zakonima i propisima potrebnim za vođenje poslovanja e-trgovine. Kao rezultat toga, značka regionalnog povjerenja će zaštititi i online prodavnicu i potrošače sa CEFTA-og tržišta.

Uslov da bi e-trgovina mogla da se prijavi za regionalnu značku povjerenja je da nabavi nacionalnu značku od nacionalnog udruženja odgovarajućeg tržišta. Trenutno u Sjevernoj Makedoniji (AETM) i Bosni i Hercegovini (eComm asocijacija i eCommerce asocijacija) postoji aktivna nacionalna Trustmark značka za koju se mogu prijaviti zainteresovani e-prodavci. U Albaniji i Srbiji, nacionalne značke povjerenja su takođe u razvoju i uskoro će biti lansirane.

Linkovi nacionalnih udruženja za e-trgovinu sa aktivnom nacionalnom Trustmark značkom mogu se vidjeti ovdje:

Makedonija
Srbija
BIH
BIH
Albania